Öka livslängden på dina däck med en hjulinställning

Känner du att din bil drar åt vänster eller höger? Slits dina däck ojämnt? I så fall är risken stor att du behöver göra en hjulinställning. Besök en bilverkstad för att säkerställa att det görs på rätt sätt.

En hjulinställning handlar om att kontrollera alla mätvärden för hjulvinklarna och sedan ställa in dem så att de är korrekta för bilmodellen. Syftet är att få bilen att rulla helt rakt och öka väggreppet och körkomforten. En annan fördel är att däcken slits mindre och på ett jämnare sätt, vilket ger chans på kraftigt ökad livslängd. Det är bra för både miljön och plånboken.

Hur vet jag om jag behöver en hjulinställning?

Det finns flera tydliga symtom på att någonting inte står rätt till med hjulinställningen:

  • Din bil drar åt något håll
  • Ratten återgår inte till sitt ursprungsläge efter svängar
  • Ratten är inte rak trots att du kör rakt fram
  • Du upptäcker att dina däck slits ovanligt mycket eller ojämnt

Fyrhjulsinställning och inställningarna för fram- och bakvagn bör vara perfekta för en ny bil, men allteftersom den används kommer olika saker att hända. Till exempel kanske du råkar köra in i en trottoarkant eller över en större grop i vägen. Att köra över ett farthinder i hög hastighet kan också rubba hjulinställningarna. Rekommendationen brukar vara att göra en kontroll av hjulinställningarna ungefär 1 gång per år eller givetvis om man märker att någonting är konstigt med styrning, ratt eller väghållning.

Rätt framvagnsinställning är viktigt

Som bilägare ska du sätta säkerheten i första rummet. Med rätt hjulinställning får du bättre väggrepp och bättre respons på din styrning. Felaktig vinkel på däcken kan även påverka stoppsträckan negativt, liksom däckens egenskaper vid halt eller blött väglag. Därför ska du inte tveka att besöka en bilverkstad. De kan göra en framvagnsinställning eller fyrhjulinställning. Framför allt har de hjulinställningsverktyg och den erfarenhet som krävs för att arbetet ska utföras på rätt sätt.

Leave a Comment